Betrouwbare informatie over energie.

De winter mag dat net over zijn, toch gebruik je meer energie dan je denkt. Je hebt misschien ’s avonds de TV aan staan, draait eens een was met je wasmachine en kookt ’s avonds op gas. Bedrijven zoals easyEnergy kunnen je van stroom en energie voorzien, maar ze zijn lang niet allemaal even betrouwbaar en transparant. Wat is het verschil nou precies tussen de vele soorten energie? Misschien dat wij je daar wel iets meer over kunnen vertellen.

Windenergie

Windenergie is, zoals de naam al zegt, energie die gewonnen wordt door middel van wind. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld vele windmolens die deze vorm van energie kunnen leveren. De kracht die opgewekt wordt door middel van deze windmolens wordt omgezet in energie. De wind waait hier altijd, wat voor weer het ook is, en kan niet worden uitgeput. Daarom is het ook een goede bron van energie. De windmolens zien er misschien niet allemaal even fraai uit, maar ze zijn wel erg nuttig.

Zonne-energie

Een andere vorm van energie is zonne-energie. Deze wordt opgewekt door middel van de zon. Je kunt zelf een paar zonnepanelen op je dak (laten) plaatsen. Deze panelen vangen zonnestralen op en zetten deze om in energie. Ook houden de panelen een teveel aan energie vast waardoor je ook energie hebt als er eens een dag geen zon schijnt. In de zomermaanden kun je daardoor haast zelfvoorzienend leven en hoeft de energiemaatschappij niet tot nauwelijks extra stroom te leveren. Soms kun je tijdens een hele mooie zomer met veel hete dagen zelfs wat energie aan het terug leveren. Wel duurt het even voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend, want ze zijn best kostbaar.

Groene Stroom

Allebei deze vormen van energie vallen onder groene stroom, ook wel duurzame energie genoemd. Dit houdt in dat de stroom gewonnen wordt op een manier die de natuur zo goed mogelijk behoudt. In plaats van fossiele grondstoffen wordt er bij groene stroom gebruik gemaakt van energie die altijd beschikbaar is. Voorbeelden hiervan zijn dus de bovengenoemde windenergie en zonne-energie. Deze energiebronnen zij altijd aanwezig en daarom dus onuitputtelijk. Ze nemen ook niets af van de draagkracht van de aarde en zijn daarom ook goed voor het milieu.

Waterenergie

Een wat nieuwere vorm van energie is waterenergie. Hierbij wordt de kracht van stromend water gebruikt om energie op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door middel van watermolens.

Grijze Energie

En natuurlijk is er ook nog steeds grijze energie. Dit is energie die wordt opgewerkt door middel van kolen of gas. Kerncentrales wekken veel van deze stroom op. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk en hebben dus wel een aanslag op het milieu. Steeds minder energiebedrijven maken hiervan gebruik. Het is (of in ieder geval was) echter wel vaak de goedkoopste vorm van stroom omdat de voorzieningen er al waren voor er speciale voorzieningen voor andere energievormen werden aangelegd. Dit wordt echter steeds meer rechtgetrokken.

Welke stroom gebruik jij thuis? Denk jij erover na waar je stroom vandaan komt als je je mobiele telefoon aan de oplader legt of je computer of TV aanzet? Wie weet heb je nu wel nieuwe vormen van energie ontdekt. Lees je eens goed in en kijk of je niet goedkoper uit kan zijn dan je al bent.